Klachten

Hieronder vind je de procedure van de koepelorganisatie VIT voor situaties dat je onverhoopt niet tevreden bent over de handelwijze van mij als therapeut. Deze kun je ook terugvinden op de website van de VIT. Uiteraard hoop ik dat je je vrij voelt om je eventuele twijfels en situaties dat je je onheus bejegend voelt, tijdens de therapie te bespreken. Ik nodig je daartoe van harte uit.

Meer lees je bij VIT therapeuten.

Als je niet tevreden bent over je therapeut

VIT therapeuten zijn gehouden aan de beroepscode van de VIT. Hierin staat wat je van je therapeut mag verwachten. Bijvoorbeeld, dat de therapeut vertrouwelijk omgaat met jouw gegevens en dat hij deze alleen met jouw toestemming mag verstrekken aan derden.

Het kan gebeuren dat je, om wat voor reden dan ook, een klacht hebt over mij als therapeut, mijn optreden of de sessies. Wat kun je dan doen?

1 Gesprek met je therapeut

Bespreek je onvrede met mij. In de meeste gevallen is dit verhelderend en volgt op natuurlijke wijze een oplossing.

2 Klachtencommissie

Komen we er niet samen uit, dan kunnen we een beroep doen op een klachtenfunctionaris die je kan bijstaan. Dit valt onder het klachtrecht van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Je kunt hierover contact opnemen met mijn beroepsvereniging de VIT (www.vit-therapeuten.nl). De klachtencommissie, die onder leiding staat van een onafhankelijk voorzitter, hoort partijen en doet een (niet bindende) uitspraak. Doel is je onvrede weg te nemen en waar mogelijk de relatie met mij, de therapeut, te herstellen. Tegen de uitspraak van de klachtencommissie is geen hoger beroep mogelijk.
De behandeling van je klacht door de klachtencommissie is gratis. Kosten die je zelf maakt, zoals reiskosten, komen voor eigen rekening.

3 Tuchtrechter

Als je niet tevreden bent met de behandeling, kun je ook altijd een klacht indienen bij de tuchtrechter van de koepel waarbij de therapeut is aangesloten:

In navolging van de wet Wkggz ben ik ook aangesloten bij een geschilleninstantie en dat is de SCAG (www.scag.nl). Ook ben ik ingeschreven in het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire zorg met als licentienumer 103253R en val ik onder hun tuchtrecht (www.tcz.nu).

Aan de behandeling van een klacht door de tuchtrechter zijn kosten verbonden. Op de website van het TCZ (www.tcz.nu) en de VIT (www.vit-therapeuten.nl) vind je meer informatie over het tuchtrecht.

Vragen

Heb je nog vragen, dan kun je altijd contact opnemen met het secretariaat van de VIT. Het secretariaat is op dinsdag- en woensdagochtend van 8.30 tot 12.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0653 664 194.