Onzekerheid

Onzekerheid is een bekend fenomeen en naast stress één van de meest besproken thema's in mijn praktijk. Iedereen heeft er wel eens last van. Als je je onzeker voelt, ga je twijfelen aan je zelfbeeld. Je gaat twijfelen aan wat je kunt of aan je eigenwaarde. Onzekerheid hoeft niet meteen voor problemen te zorgen. Wanneer je je echter in veel situaties onzeker voelt over jezelf en je beperkt wordt in je functioneren, dan is het een probleem. In feite betekent het dat als je veel last hebt van je onzekerheid, je niet werkelijk vrij kunt zijn en niet kunt zijn wie je werkelijk van binnen bent.

Een laag zelfvertrouwen is alsof je door het leven rijdt met je handrem er op
— Maxwell Maltz

Oorzaken

Onzekerheid kan worden veroorzaakt door lichamelijke, sociale, financiële en emotionele factoren. Niemand wordt met onzekerheid geboren. Onzekerheid ontstaat stapsgewijs. Je persoonlijkheid en verleden hebben veel invloed op het ontwikkelen van onzekerheid. Onzekerheid hangt sterk samen met het beeld dat je van jezelf ontwikkelt. Vaak wordt onzekerheid niet veroorzaakt door externe gebeurtenissen, maar vooral door een negatief zelfbeeld en onrealistisch hoge verwachtingen. Opvoeding kan (vaak onbedoeld, en met de beste intenties) bijdragen aan het ontstaan van een negatief zelfbeeld. Evenals ervaringen die je opdoet gedurende je schooltijd, door vriendschappen en eerste liefdes. Onzekerheid kan al gecreëerd worden door een (onschuldig bedoeld) zinnetje of een plagerijtje. Het zinnetje: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ heeft mij bijvoorbeeld lange tijd in de weg gezeten. Onzekerheid kan ook ontstaan door een aanname die je als kind doet naar aanleiding van iets wat je meemaakt. Door een negatieve ervaring, bijvoorbeeld gepest worden, kun je negatieve gedachten gaan ontwikkelen over jezelf. Gedachten die je voor waar gaat aannemen.

Welke negatieve gedachten ben jij over jezelf gaan ontwikkelen?

OEFENING ZELFVERTROUWEN ONTWIKKELEN IN 2 STAPPEN

Wanneer je een gebrek aan zelfvertrouwen ervaart, kun je dit helaas niet zomaar in een uurtje veranderen. Zoals onzekerheid stapsgewijs ontstaat, kan zelfvertrouwen ook alleen maar weer stap voor stap worden opgebouwd

Stap 1
Wees je bewust van je gedachten. De oorzaak van jouw onzekerheid in een bepaalde situatie is dat je er in bepaalde situaties bepaalde gedachten op nahoudt. Je gedachten maken hoe jij je voelt. Het is belangrijk om je gedachten te leren kennen en herkennen, zodat je ze kunt veranderen.

Bedenk de komende week iedere dag een situatie waarin je zelfvertrouwen je in de steek liet. Stel jezelf de volgende vier vragen:

  1. Wat was de situatie? Wat gebeurde er? (Gebeurtenis)

  2. 2Wat deed je precies? (Gedrag)

  3. Wat voelde je toen en hoe voelde je je? (Gevoel)

  4. Wat dacht je? (Gedachte)

Stap 2
Ga op zoek naar helpende gedachten! Wanneer je een gebrek aan zelfvertrouwen ervaart, zal je waarschijnlijk vaak juist niet-helpende gedachten hebben. Voorbeelden van zulke niet-helpende gedachten die je zou kunnen hebben zijn: 'Ze zitten vast niet te wachten op mijn verhaal, ze hebben wel wat beters te doen. Ik heb toch niets te vertellen wat ze boeit' of 'Ze vinden vast dat ik me vreemd gedraag’. Als je deze gedachten onderzoekt, zul je bemerken dat ze niet realistisch zijn. Daag je gedachten uit. Hoe weet je wat ze vinden? Kun je soms gedachten lezen? Maak van je niet-helpende gedachten helpende gedachten. Een helpende gedachte is positief en realistisch!

LEESTIPS

‘Beren op de weg, spinsels in je hoofd’ — Theo IJzermans en Coen Dirkx
‘Denk je sterk’ — Sjoerd Swaen en Fred Sterk
‘Zelfvertrouwen’ — Matthew McKay en Patrcick Fanning
‘F*ck die onzekerheid’ — Vreneli Stadelmaier (boek speciaal voor vrouwen)

5 TIPS VOOR MEER ZELFVERTOUWEN

Tip 1 — Weet wat jouw kwaliteiten zijn.
Misschien heb je het idee dat je weinig zelf kunt of weinig zelf bereikt. Dit is niet zo, iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten. Maak voor jezelf inzichtelijk wat jouw kwaliteiten en successen zijn.

Tip 2 — Vergelijk je alleen met jezelf. Ieder mens is zo uniek dat jezelf vergelijken met andere mensen vaak alleen maar frustratie, verdriet en onzekerheid oplevert. Vergelijk jezelf daarom alleen maar met jezelf. Kijk wat voor vooruitgang jij boekt en put daar zelfvertrouwen uit.

Tip 3 — Erken je onzekerheden en angsten. Ieder persoon is weleens onzeker of bang om fouten te maken, zelfs de meest zelfverzekerde persoon. Probeer jouw angsten en onzekerheden te ontdekken en erken ze. Accepteer dat je angst voelt, maar laat je er niet door belemmeren.

Tip 4 — Werk aan je houding
Als je iemand met hangende schouders ziet die geen oogcontact maakt, nodigt dit niet uit tot een gesprek. Let daarom goed op hoe je er zelf bij loopt. Loop rechtop, je hoofd omhoog en maak oogcontact. Zorg voor een open houding. Ook al voel je je die dag niet zelfverzekerd, door met een goede houding te lopen komt het zelfvertrouwen vanzelf.

Tip 5 — Haal anderen niet naar beneden. Onzekere mensen zijn geneigd andere mensen naar beneden te halen, zodat ze zich beter over henzelf voelen. Laat je hier niet mee in of met andere roddelaars, maar zoek naar het beste in anderen. Geef mensen complimenten of een helpende hand. Hierdoor zullen anderen jou meer waarderen en ook complimenteren.

Met iemand werken aan je onzekerheid?

Belemmert jouw onzekerheid je in je dagelijkse leven, wil je daar samen met iemand aan werken en wil weten wat ik voor jou zou kunnen betekenen? Kijk dan eens bij mijn aanbod.