STRESS

Laatst belde er een collega om een afspraak te verzetten. Hij benoemde dat hij last van stress had. Moest plotseling een training overnemen en realiseerde zich dat hij daar nog het nodige voor moest voorbereiden. We kennen het allemaal wel, die momenten dat de spanning in je lijf voelbaar is, omdat er veel van je wordt gevraagd en je veel van jezelf vraagt. Een enkele keer druk, stress voelen, is geen probleem. Het wordt pas een probleem als je langdurig stress ervaart en de stress zich in je lichaam opbouwt.

Stress laat goed zien hoe lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Stress verstoort je hormonale huishouding en dat kan na verloop van tijd nadelige effecten op je gezondheid hebben. En dat wil je niet, toch? Neem je stress serieus!

STRESSSIGNALEN

Stresssignalen zijn er om je te helpen. Ze zijn het waarschuwingslampje dat gaat branden op je dashboard.

Dit zijn de eerste tekenen, die wijzen op chronische stress:

  • moeite met concentreren

  • vergeetachtigheid

  • meer fouten maken

  • moeite om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden

  • stemmingswisselingen

  • lusteloosheid

  • moeite om een taak aan te pakken

  • slaapproblemen.

Stresssignalen kun je herkennen aan veranderingen in gedrag, lichamelijke gezondheid, en emotioneel/mentaal evenwicht.

Gedragsveranderingen:
minder energie; minder sociaal; terugtrekken; veel zuchten; geïrriteerd; toename in onhandigheid; meer conflicten; meer behoefte aan alcohol, sigaretten.

Lichamelijke klachten:
sneller moe; onrust; opgejaagd; problemen met slapen; hartkloppingen of druk op de borst; spijsverteringsklachten; beven, klamme handen; vaker ziek, zoals verkouden, hoofdpijn, stijve nek of schouders.

Psychische/emotionele klachten:
concentratie problemen; geestelijke en/of lichamelijke vermoeidheid; verminderde belangstelling; defensief; moeite met prioriteiten; vergeetachtig; besluiteloos; minder helder denken; angstklachten; onzeker; schrikachtig; sneller boos; somber; overgevoelig; onverschillig; cynisch; impulsief; stemmingswisselingen.

WAT GEBEURT ER IN JE LIJF BIJ STRESS?

In rust is je adrenaline niveau laag. Als je werkt stijgt het adrenaline niveau en als je ontspannen bent, daalt het weer. Wanneer je onvoldoende herstelt van een inspanning daalt het adrenaline niveau onvoldoende en blijft je gespannen.

Door adrenaline gaat de hartslag omhoog, bloeddruk stijgt, pupillen worden groter, ademhaling versnelt, je gaat zweten. Een ander stress hormoon dat in je bloedbaan komt is cortisol. Cortisol wordt aangemaakt in je bijnieren en zorgt voor herstel van het evenwicht in je hormoonhuishouding. De energie die je opbrandt onder invloed van de adrenaline, wordt via de cortisol aangevuld. Cortisol zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt, waardoor je energie en doorzettingsvermogen krijgt. Cortisol stimuleert ook je eetlust en zorgt voor vetopslag. Als je cortisolspiegel hoog blijft, loop je gezondheidsrisico’s. Je lichaam wil overleven en denkt steeds dat er extra energie nodig is. Je bijnieren raken op een gegeven moment uitgeput en produceren nauwelijks nog cortisol. Je voelt je vermoeid en hebt geen energie meer. Cortisol is ook een belangrijke ontstekingsremmer. Het wegvallen van dit afweermechanisme is een belangrijke schakel tussen stress en het optreden van allerlei ziekten.

10 TIPS BIJ STRESS

1. Zoek uit waar je gestresst van raakt
Soms voel je je gestresst terwijl je niet eens weet waardoor het komt. Neem de tijd om erachter te komen welke zaken jou precies stress opleveren en onderneem actie.

2. Neem de tijd om stress af te bouwen
Stress heeft tijd nodig om op te bouwen in je lichaam. Het kost ook tijd om het weer af te bouwen.

3. Wees ook eens niet bereikbaar
Spreek met jezelf af wanneer je je e-mail, whatsapp, facebook etc. checkt i.p.v. 24 uur per dag beschikbaar te zijn.

4. Breng meer lucht in je agenda
Geef jezelf lucht en ruimte. Plan je week niet vol omdat het kan. Plan ‘lege’ ruimte in je agenda.

5. Stop met uitstelgedrag (zie mijn inspiratiebrief over uitstellen)
Uitstelgedrag kan een enorme bron van stress zijn wanneer je jezelf allerlei taken oplegt die je vervolgens voor je uit blijft schuiven.

6. Slowdown
Doe dingen langzamer. Eet langzamer, loop langzamer, rijd langzamer, kook langzaam, poets je tanden langzaam. Vertraag af en toe en merk hoe ontspannen je hiervan wordt.

7. Mediteer
Meditatie helpt je veerkrachtiger te worden, en af en toe afstand te nemen van je dagelijks leven. Je voelt je door de dag heen meer ontspannen en bovendien veel meer in balans.

8. Beweeg
Lekker intensief bewegen is een geweldige manier om stress af te voeren. Als je last hebt van stress dan is sport de beste manier om er snel mee af te rekenen.

9. Schrijf je hoofd leeg
Op die manier blijven gedachten niet constant ronddwalen in je hoofd, en houd je je hoofd dus lekker leeg.

10. Praat
Als je ergens gestresst over bent, is het altijd goed om er met anderen over te praten. Anderen kunnen je vaak helpen oplossingen te vinden en dingen te relativeren.

OEFENING

  • Kies iets uit zoals ontbijten, tandenpoetsen, koken.

  • Besteed nu eens al je aandacht aan deze simpele bezigheid. Blijf er met je aandacht bij totdat deze voltooid is, dus zonder je te verliezen in gedachten en oordelen die opkomen.

  • Dwaal je af, merk het op en breng je aandacht terug naar datgene waar je mee bezig bent.

Hierdoor breng je een beetje meer rust in je leven.

Hulp nodig?

Heb jij ook last van stress, ben jij overspannen of zit je thuis met een burn-out of ben bang om burn-out te raken? Ben je nieuwsgierig naar wat ik voor jou kan betekenen? Kijk dan eens bij mijn aanbod.